Słodkie, zdrowe, owocowe :D

piątek, maja 03, 2013

Pełnoziarniste tortille z kurczakiem i szpinakiem

Tym razem obiadowo.
Kto nie lubi tych pysznych mięciutkich placuszków, do których można zawinąć wszystko czego tylko dusza zapragnie? :)
Dzisiaj podam przepis na pyszny farsz do tortilli pełnoziarnistych, z którymi zetknęłam się tutaj :)
Podana kaloryczność dotyczy tylko farszu, u mnie starczyło go na 3 tortille o średnicy około 18 cm, czyli 1 porcja = 1/3 farszu. Autorka bloga podaje, że jedna tortilla ma około 100kcal, z podanym farszem wychodzi mniej więcej 180 kcal :3
Zaczynamy :)

Potrzebujemy:
  • 150g piersi z kurczaka
  • 145g szpinaku ( u mnie tym razem mrożony :( )
  •  pół średniej cebuli
  • ząbek czosnku
  • ulubione przyprawy
  • łyżeczka oliwy z oliwek
Pierś kroimy w drobną kosteczkę i marynujemy w wybranych przez nas przyprawach, zostawiamy ją na około 30 minut. W tym czasie możemy obrać i pokroić cebulkę, czosnek i przygotować szpinak. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy naszego kurczaka, podsmażamy aż będzie miękki. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podlewamy wodą i dusimy chwilę pod przykryciem aż cebula zmięknie, odkrywamy patelnię i odparowujemy wodę. Na koniec dodajemy szpinak z czosnkiem. Może być przeciśnięty przez praskę, może być pokrojony w kosteczkę - co kto lubi, plus ewentualnie dodatkowe przyprawy :) Podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę i voila, nasz farsz jest gotowy do wypełnienia tortilli.


Podczas konsumpcji doszłam do wniosku, że z farszem fantastycznie zgrałby się ser feta - teraz mam wymówkę aby któregoś pięknego dnia powtórzyć tą przygodę.


Liliem

2 komentarze:

ulcik pisze...

wyglądają smakowicie !

Unknown pisze...

OMG, I LOVE IT!

Prześlij komentarz